de site met antwoorden over longziekten
LONGMENU_472f65ee.jpgLONGMENU_3d7fb9c6.jpgLONGMENU_91eae479.jpgLONGMENU_7bbc16a8.jpgLONGMENU_eaa2da83.jpgLONGMENU_28fd53c8.jpgLONGMENU_4f981521.jpgLONGMENU_3a3e1a2b.jpgLONGMENU_7c1208e1.jpgLONGMENU_30c0e929.jpgLONGMENU_85e06b33.jpg
 

Bronchie-ectasieen

Bronchie-ectasieen Dit zijn abnormaal permanent verwijde luchtpijpjes (bronchieen) veroorzaakt door een vicieuze cirkel van infectie en ontsteking va...
Bronchie-ectasieen

Dit zijn abnormaal permanent verwijde luchtpijpjes (bronchieen) veroorzaakt door een vicieuze cirkel van infectie en ontsteking van de luchtpijpjes.

De symptomen bestaat naast het langdurig hoesten uit slijm opgeven en herhaalde infecties in de luchtwegen. Soms komen daar nog piepen en kortademigheid bij.

De diagnose wordt gesteld door de verschijnselen van dagelijks hoesten en vaak slijm daarbij in combinatie met een Hoog Resolutie CT scan van de borstkas waarbij de verwijde luchtpijpjes en soms verdikte wandjes van de luchtwegen worden gezien.

Na het stellen van de diagnose wordt vaak verder onderzoek gedaan naar de oorzaken en omstandigheden die regelmatig samen met bronchie-ectasieen voorkomen (na infecties, gestoorde afweer, CF, reuma en reuma-achtige aandoeningen).

In uitzonderlijke gevallen wordt er wel eens een ziek deel van de long operatief verwijderd.

Acute opvlammingen moeten onmiddellijk met een korte antibiotica kuur worden behandeld.
Regelmatige opvlammingen nopen soms tot het geven van onderhouds behandeling met antibiotica.

De rol van ontstekingsremmers, luchtwegverwijders en slijmoplossers is nog niet geheel duidelijk.